Az Utazó Magazin blogja

Célunk, hogy lapunk munkatársai, bármerre is járnak a világban, néhány kép, videó és persze bejegyzés formájában beszámoljanak élményeikről, kalandjaikról! Így Ti is képet kaphattok arról, hogy mennyi szépség és mennyiféle érdekesség található szerte a világban. Reméljük elnyeri tetszéseteket!

Az Utazó Magazin honlapja

B1_2013marc-200x259.jpg

Honlapunkat elérheted a képre, vagy IDE kattintva!

Az indiánok földjén - Arizona, 2. rész

2013.04.23. 22:05 BenZool

Kellett egy kis idő a kiválogatáshoz, rendszerezéshez, (na jó, természetesen azért nem ennyi) de elkészült a 2. része is az Arizonnában felvett anyagoknak! A felvételen Lake Powell, a különösen szűk kanyonjáról híres Antelope Canyon, a patkó alakú folyókanyarulat, a Horseshoe Bend, a monumentális Grand Canyon, a beszédes nevű Meteor Crater, valamint a régészeknek a mai napig némi fejfájást okozó Montezuma Castle. Utóbbit egy indián csoport építette a sziklaoldalba, azonban a pontos eljárást, mellyel ilyen jól beleépültek a hegybe, a mai napig nem tudták pontosan megfejteni.

Ezzel végleg befejeztem az Amerikáról szóló poszolásokat, remélem mindenkinek okoztam ezzel 1-2 (esetleg több) kellemes percet, illetve betekintést nyújthattam az ország mindennapjaiba és csodálatos természeti szépségeibe! Legközelebbi útról még nincs sok információ, de amint lesz, tudni fogtok róla! :)

Szólj hozzá!

Címkék: video amerika arizona összeállítás grand canyon az utazó antilope canyon lake powell horseshoe bend montezuma castle meteor crater

Az indiánok földjén - Arizona, 1. rész

2013.01.17. 19:51 BenZool

Jobb később, mint soha, végülis elkészültem az arizónai (és érintőlegesen utah-i) videókkal is! A 2 részes videó első részében a Zion Canyont és a több westernfilm hátteréért felelős Monument Valley-t láthatjátok! Remélem elnyeri tetszéseteket. 

Szólj hozzá!

Címkék: indián usa western arizona egyesült államok canyon monument valley navajo zion canyon

Miami és Everglades - az utolsó napok az Egyesült Államokban

2012.09.27. 14:32 BenZool

Jelentkezem az utolsó Egyesült Államokban töltött napjaim leírásával, melyre Floridában, azon belül Miamiba és Fort Lauderdale-ben került sor.


Éjfélkor szállt fel a gépem, melyel Arizonát elhagyva, Phoenixből Atlantába, majd onnan Fort Lauderdale-be ment a repülőgép. Az út különösebb extrák nélkül telt, ha nem számítjuk azt az apró problémát, hogy a repülés vége felé füstölni kezdett a gép jobb szárnya, mely habár nem volt feltűnő, mivel a menetszél elvitte, de leszállás után, olyan mennyiségű füst tört elő, hogy ki sem lehetett látni az ablakon. A pilóta utólag elnézést is kért, a füstöt pedig azzal indokolta, hogy elromlott a jobb oldali generátor. Igazából nem volt túl megnyugtató, de a repülés közben ebből nem igazán lehetett bármit is érezni. Mindenesetre ezzel is bebizonyosodott, amit sokan mondanak az amerikai járatokról, hogy „csak a belföldi járattól mentsen meg az ég".


_MG_9293_2.JPGMiami Beach "bejárata"


Lendületem az utolsó pár napra itt már alábbhagyott, így csak két fontosabb helyet néztem meg, mégpedig Miami Beach-t és a mocsarairól és aligátorairól híres Everglades-t. Tervbe volt véve még Key West, mely két dologról ismert: a USA legdélebbi városa, és egyben a híres író, Ernest Hemingway kedvelt lakóhelye volt (házát mai napig turistalátványosságként mutogatják). Mivel azonban jópár órás autóútra lett volna ez a szállásomtól (megközelítőleg 4-5 óra, és akkor még vissza is kell jönnöm), ezért végül úgy döntöttem, hogy most ez kimarad.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika beszámoló florida part óceán miami trópus everglades fort lauderdale az utazó airboat

A navajok földjén - 2. rész

2012.09.18. 15:41 BenZool

A következő napi program a Monument Valley táblahegyei voltak. Kb két és fél óra út Pageből (98-->160--> 163-as út), hogy elérjünk a westerfilmek legismertebb forgatási helyére. Itt forgatták 1939-ben John Wayne, Hatosfogat című moziját, mely után egész Hollywood rádöbbent, hogy nincs western a Monument Valley nélkül. Később olyan filmeket forgattak itt, mint a „Volt egyszer egy vadnyugat”, a Clint Eastwood főszereplésével készült „Bosszú az Eiger csúcsán”, vagy a „Vissza a jövőbe” trilógia 3. részét.  Emellett olyan alkotásokban is feltűnt, mint a „Mission: Impossible 2” vagy amit a szintén navajo, helyi idegenvezetőnk is elmondott: 4 hónappal ezelőtt itt forgatta Johnny Depp a „The Lone Ranger” című filmjét.

Kérdésemre elmondta Harry, az indián túravezetőnk, hogy 9 család él még a mai napig is őseik életmódját követve a völgyben (minden modern eszközt elutasítva, így természetesen áram sincs például), de a fiatalok nagytöbbsége elhagyja a helyet, és bemennek a városokba, ahol számukra vonzóbb életet élhetnek.

_MG_8229_1.JPGA Monument Valley három legismertebb táblahegye

 

_MG_8258_1.JPG

Habár egy darabig saját autóval is be lehet menni a területre, az út hepehupássága miatt, és a különleges információk és élmények miatt, melyet csak a helyi indiánok tudnak átadni, kifejezetten ajánlott, hogy a Valley előtt található visitor centerben (mely a gyönyörű kilátással rendelkező, és emiatt kellően drága The View Hotellel van egybeépítve) fizessünk be egy dzsipes túrára. Az ár fejenként kb. 70 dollár, de vastagon megéri. Egyébként érdemes megszállni a közeli Kayenta városában, amit szintén erősen a navajok laknak.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika utazás beszámoló túra arizona körút szikla grand canyon page sedona flagstaff az utazó glen canyon antilope canyon zion canyon lake powell

A navajok földjén - 1. rész

2012.09.18. 15:41 BenZool

Kicsit elszaladt az idő, így míg a bejelentkezésem első felét Miamiból írtam, addig a másodikat már itthonról, ezért is a kis kényszerszünet, kellett egy kis pihenés, hogy magamhoz térjek az időeltolódás miatt. Még készítek, egy-két külön, a videókra koncentráló bejegyzést, majd egy Miami és környékéről szóló befejezést, de addig is itt az Arizonában töltött napjaim összefoglalója:

Mielőtt belekezdenék kanyonos-kalandjaim ismertetésébe, felhívom mindenki figyelmét, aki esetleg Amerika e részébe szeretne jönni, és T-mobile ügyfél, akkor készüljön fel arra, hogy az itteni T-mobile szolgáltatás hagy némi kívánnivalót maga után, momentán Las Vegas óta nem működik, mondván, hogy nincs térerő. Csak miután felszálltam Phoenixben a repülőgépre és leszálltam itt Miamiban, csak azóta hajlandó újra térerőt találni. Vélhetően Arizonában nincs olyan jó lefedettségük, ami önmagában még nem lenne gond, a baj ott kezdődött, hogy akármelyik másik hálózatra akartam felkapcsolódni, nem engedélyezte, a SIM kártyámra hivatkozva, hogy nincs hozzá jogosultságom. Emellett az itteni T-mobile-nál (ami egyébként csak névrokona az európainak, két teljesen más cég áll mögöttük) vásárolt usb mobilnetem is az említett okok miatt ugyanúgy megadta magát, mint mikor a telefonom, így ha például Vegas mellett a Death Valley 40-45 C fokos hőségében kaptam volna egy defektet, akkor csak a jószerencsében bízhattam volna, hogy jön valaki. Szóval a lényeg, hogy az Egyesült Államokban nembiztos, hogy érdemes T-mobileosnak lenni, elég gyenge a lefedettségük.

Emellett egy szintén kicsit zavaró dolog lehet, hogy ha azonos útvonalon megy valaki, mint esetleg én, hogy Arizona és Utah határán már ide-oda váltogatják az időzónákat, így hol 9, hol pedig 8 órás az időeltolódás. Ez kicsit megzavarhatja akár a gps-t is az útvonaltervezésben, vagy csak simán minket is, ha úgy látjuk, hogy alig egy óra alatt ott vagyok a gps szerint, aztán kiderül, hogy ő már a másik időzónával számolt.

_MG_7850.JPG

A Glen Canyon egyik látványossága

Las Vegasból a Grand Canyon és környéke felé két útvonalon gondolkoztam. Az egyik dél-keleti irányban, részben a 66-os utat követve, a 90-es, majd a 40-es országút lett volna, érintve a Hoover gátat, és az aranyláz idejében virágzó, ámde mára már szellemvárost, Oatmant, ahol állítólag nyüzsögnek az utcákon az itt szabadon hagyott szamarak leszármazottai. Még útba ejtettem volna a Grand Canyon Nyugati Peremét, ahol a sokaknak ismerős Skywalk, a levegőbe kinyúló, patkó alakú üvegsétány áll. Aztán innen értem volna el Flagstaff városába, majd innen egy napos túra keretében a western filmek visszatérő gyönyörű hátteréhez, a Monument Valleyhoz.

1 komment

Címkék: amerika beszámoló túra arizona szikla grand canyon page sedona flagstaff az utazó glen canyon antilope canyon zion canyon lake powell

Látogatás a Bűn városába

2012.09.12. 08:16 BenZool

Igyekszem behozni magamat a leírásokban, bár olyan töménytelen mennyiségű élmény és újdonság ér engem nap, mint nap, hogy esténként általában hulla fáradtan dőlök be az ágyba. Az utóbbi 1-2 napban a Grand Canyont és a környező kanyonokat, illetve nemzeti parkokat jártam be, ma pedig már Floridából, a Miami melletti Fort Lauderdale-ből írok, de még visszakanyarodok egy beszámoló erejéig a Nevada déli részén található bűn városába:

Las Vegas nem hazudtolta meg az elvárásaimat, illetve a filmekben látott képet. A város először is tényleg naplemente után kezd el élni, napközben közel sem olyan szép, vagy nyüzsgő, mint éjszaka. Emellett meg teljes mértékben igaz rá a „bűn városa” becenév, mivel itt szó szerint minden a szerencsejátékról és a szexről szól.

_MG_7357.JPGVegas nappal

_MG_7384.JPGA Caesars Palace

_MG_7366.jpgA Bellagio

A Bellagioban szálltam meg, mely az egyike Las Vegas négy legnevesebb hotelének (Caesars Palace, Mirage, MGM Grand és Bellagio), emellett itt forgatták az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi c. filmet is, így nem csoda, hogy nagyok voltak az elvárásaim. Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, első benyomás egy kisebb csalódással, vagy talán inkább meglepődéssel kezdődött:

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló las vegas hard rock café fremont street az utazó las vegas boulevard

A Universal Studios Hollywood

2012.09.08. 19:18 BenZool

Ahogy ígértem, jelentkezem egy külön Universal Studios leírással, mivel úgy gondolom, hogy ez megér egy külön bejegyzést. Remélem sikerül átadnom a leírás, a képek és a videók által azt a fantasztikus hangulatot, amit átéltem! 

_MG_6777.JPGA híres embléma

 

_MG_7011.JPGA Waterworld c. előadás egy elkapott pillanata

 Az egész tulajdonképpen mára egy high-tech vidámparkká nőtte ki magát, így kevesebb szakmaiságot ad, mint mondjuk a Warner Bros., vagy a Paramount studiója, de úgy gondolom, hogy egy ekkora show keretében ez senkit sem fog zavarni. Volt itt élő, óriás-medencés előadás a Waterworld világából színész-kaszkadőrök prezentálásában (ahol nem árt elkerülni az első sorokat, ugyanis a színészek előszeretettel locsolják a nézőket), voltak félig élő, félig 4D-s (3D-s technika, plusz még a saját bőrünkön is érzünk bizonyos dolgokat, pl szél, vízcseppek, ez a negyedik „D") mozivetítések, ahol bizonyos jelenetek élőben, a moziteremben zajlottak, színészekkel, míg aztán az esemény bizonyos részeiben eltűntek, és a vásznon folytatódott. Ilyen volt a Terminator 2 eseményei után játszódó 20 perces interaktív kisfilm , melyet ténylegesen Schwarzeneggerrel, Linda Hamiltonnal és Edward Furlonggal forgattak le, és csak itt tekinthető meg (természetesen élőben nem ők, hanem dublőrjeik játszanak).


Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló kalifornia los angeles született feleségek transformers vissza a jövőbe az utazó universal studio studio túra

2 nap a film fővárosában

2012.09.05. 11:36 BenZool

Kicsit elszaladtak velem az utóbbi napok, nem sikerült tartanom magammal a lépést. Most igyekszem pótolni. Már elhagytam Los Angelest, sőt ma reggel Las Vegasból is elindultam, ahol egy éjszakát töltöttem, most jelenleg az Arizona állam beli Page-ben vagyok, a Lake Powell tó partján. Innen járom be a környező kanyonokat, majd végül a Grand Canyon-t is. De erről majd később, jöjjön előbb a beszámolóm Los Angelesről:

_MG_6741.JPGLos Angeles belvárosa, a Downtown

_MG_6758.JPGKilátás az itteni szobámból

Mikor megkérdeztem egy-két bennfentes ismerősömet, hogy mit várjak Los Angelestől, illetve Hollywood-tól, mindig azt a választ kaptam, hogy nem nagy szám igazából. Sőt, valakinek még egyenesen csalódás is volt, azonban azt mindenki elmondta, hogy viszont ha már ott vagyok, a Universal Studiót semmiképp sem hagyjam ki, mert hogy az valami fantasztikus. Nos, most már, hogy nekem is van rálátásom a dologra, így kijelenthetem, hogy csak részben volt igazuk. Méghozzá a jó értelemben, ugyanis az egy dolog, hogy a Universal Studio kihagyhatatlan (külön postot is írok róla), egyszerűen akkor élmény, hogy már most vissza akarnék menni újra, de emellett számomra, ellentétben a véleményekkel, Hollywood, és úgy általában Los Angeles, pozitív csalódás volt.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló kalifornia sztárok los angeles hírességek körút hollywood beverly hills hírességek sétánya az utazó hollywood boulevard sunset boulevard

Mamutfenyő és a Highway 1

2012.09.02. 11:24 BenZool

Törekvéseim ellenére sajnos tegnap este annyira fáradt voltam, hogy már nem volt erőm beszámolót írni, de elmaradásomat most pótolom. Megérkeztem épségben Los Angelesbe, méghozzá a gyönyörűséges partmenti Highway 1-et követve, de most még először következzék a Muir Woods és az utolsó nap San Franciscoban.

_MG_5766.JPGA San Francisco-i villamoson

_MG_5744.JPG

Miután eddig nem tettem, úgy gondoltam, hogy itt az ideje, és felszálltam a San Francisco utcáin közlekedő villamosra. A parton lévő végállomásánál kb 10-15 perces sorban állás után felfértem a második induló szerelvényre, 6 dollár volt a jegy, nem pénz igazából. Hangulatos volt végigmenni vele a dombokon, ugyan semmi extra nincs benne, szép lassan döcög, de azért mégiscsak San Francisco híres villamosán ül az ember. Mellesleg az sem elhanyagolandó, hogy a végállomása a Union Square mellett van, így összeköti a város két nevezetes pontját, ráadásul egy nem is akármilyen úton.

Szólj hozzá!

Címkék: kalifornia los angeles san francisco fóka monterey highway 1 sausalito óceán part partszakasz

San Francisco utcáin

2012.08.31. 11:07 BenZool

Túléltem az első két napomat a városban. Tegnap egy hosszú túra keretében végiggyalogoltam és megnéztem a város főbb látványosságait és bevallom, és szó mi szó, a végére egy kissé elfáradtam. Bátor módon egy német térkép leírását követtem, melynek köszönhetően alig 9 órás körsétát téve végigmentem a belváros főbb részein. A Union Square-en szálltam ki a hotel minibuszából és innen indultam gyalogosan, a belvároson, egészen pontosan a Financial Districten keresztül, a helyi Kínai negyeden át a város névjegyét képező dombos külvárosi részéhez, a Nob Hillhez és a Russian Hillhez, ahonnan végül a parthoz értem, ahol sok más látványosság mellett megcsodálhattam a Pier 39-es dokknál hírességeit, a mólón, a nap fényében sütkéröző fókákat.

_MG_5425.JPGUtcai művész igyekszik megszerezni a napi betevőt

 

_MG_5528_1.JPGA Golden Gate alja ködben

Fontos elöljáróban megjegyeznem, hogy a város elhelyezkedése miatt az időjárás nagyon változékony és szeles. Ennek pozitívuma, hogy az óceán felől érkező áramlatok gyakran ködfelhőbe burkolják a Golden Gate híd egy részét, ami így gyönyörű látványt nyújt, a negatívuma pedig, hogy nem ajánlatos még a legmelegebbnek induló nyári napon sem csupán egy rövid ujjúban útra kelni.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás villamos san francisco városnézés chinatown fishermans wharf pier 39 az utazó cable car lombard street montgomery street russian hill